18 March 2012

Part 2 | apa itu AUDIOLOGY?

assalam.

wahh makan mase berbulan buat part 2. haha
perlu ke sampai ber part part? eh suke hatilah =.=

aku tak suka betul bila orang baru nak kenal aku, tegur kat chat fb ke tanye belajar kat mane? amik kos ape?

haish, aku tak suke tau. bukan sombong. cume aku malas nak sebut name bidang aku amik nie. bile jawab mesti tanye ape tu. pastu kena explain panjang2.

cuba orang tanya amik kos ape dan jawapannya adalah 'akaun'.
 makcik tak sekolah pun tahu rasenye.

kalau aku nak translate 'audiology' kepada BM pun maseh 'audiologi'. kalau nak tranlsate lagi. 'pendengaran'. nahh, ape punye kos tu? bidang pendengaran. buruknye.. haha

untuk memudahkan kalian paham ape scope kerja aku nanti, aku sertakan gambar.


haaa ape nie? nie hearing aid, name melayu setelah convert adelah 'alat bantu dengar'. kan biase tengok kalau orang ade masalah pendengaran pakai nie kat telinga. dia ade banyak jenis dan jename. mahalll woo. paling murah rm5000 =.=.

tapi keje aku bukan jual menda nie. keje aku untuk intervention, aku just prescribe atau cadangkan benda nie kepada patient. boleh jugak jual, tapi keje kat company hearing aid nie lah.*cakap bajet aku macam dah keje je*


menda kat atas nie namenye otoscope.*yang sebelah kiri sekali tu*. yang macam pisau tu aku tak tahu amenda. haha. menda nie macam lampu torchlight lah. untuk suluh telinga. nak observe keadaan dalam telinga sampai eardrum*eh, gegendang telinga*.

 kena observe dulu sebelum buat ujian pendengaran, mane tahu kalau ade infection, ear discharge macam nanah atau darah ke? yang paling penting nak tengok taik telinga. haha. 

jangan risau. taik telinga bagus tau untuk telinga. maka, jangan sesekali mengorek tahi telinga guna cotton bud tau.bahaya*ecececee. aku selalu je buat* haha. nak tengok jugaklah kalau tahi telinga tersumbat ke ape, nanti akan efek ujian pendengaran.


nie pulak name dia tympanometry. kot melayu aku tak tahu. nie salah satu alat untuk ujian pendengaranlah.

nie probe untuk di masukkan ke dalam telinga. sekali dengan tympanometry kat atas tu. ala macam earphone handfon tu. tahu kan?

nie namenye audiogram sheet*suke ati je bagi name*
kat sinilah kite record result ke semua ujian, pastu evaluate.

banyak lagi ujiannya antaranya...
dah cakap banyak pun korang takkan paham sebab aku pun tak berape nak paham. hik3

dan dibawah berikut adalah observation semester lepas, dan ade kena mengena dengan scope kerja as a audiologist.


NASOM(national association. errr. tak ingat dah. haha)


HEARING SOLUTION
(nie salah satu company hearing aid ade kat kuantan. syoknye kalau dapat keje kat sini =.=)

Special school.
 (we also involved in special need population)




chantek kan? eh, bukan kami. kami memang dah tahu lame. hak3.
wall bilik nie. kan kan? mostly bilik ujian soundproof. takdelah proof sangat. tapi kalau perut anda menyanyi memang merdu lah dengar dalam bilik nie. malu hoiiii. hak3



so, jangan kentut lagi malu hoiiii. hak3




nie batch kami. yang ke 7 erk? 15 of us . sayang korang gilaks.


appreciate it!

doakan aku ya.

#oh ye, mase entri part 1 hari tu ade yang tanye yang mane lebih baik, diploma atau asasi?
erm, tapi aku tak reti sangat beri pendapat. sebab dua2 akan boleh amik degree lepas tu cume, jangka masa je berlainan. maka, ia bergantung kepada kos yang anda minati dan bergantung juga pada result spm anda. harap anda paham. tapi kalau boleh mintak asasi. yang mane paling payah aku pun tak tahu. yang penting belajar kat mane mane dan ambik kos ape pun sama je. belajar terima dan redha dengan takdirnye. okayh?

okebai.

3 comments:

myra azraff said...

ahaha..kesian akak..payah gak kan nak eksplen memanjang kat org ni..lain kali suruh je dorg gi blog akak..huuhuu..gambar akak yg tutup mulut tu cun okeh..^_^

Anonymous said...

kalau amek asasi sains kesihatan bersekutu ni. subjek ape yg wajib amek ye? susah tak?

zuk zuhaiza said...

mostly macam spm dulu. biology, chemistry, physics dand math. utk asasi.. untuk asasi boleh lah.. untuk degreee. harus cube, hehe