22 February 2012

part 1 | ape itu AUDIOLOGY?

assalam.

tetibe rase nak buat satu entri berilmiah sedikit. sebelum nie ilmiahnye so-so je kan?. lets, sebab aku rasa entri nie bakal panjang empat depa. dan ini mungkin berguna kot sedikit untuk adek adek yang bakal mengetahui result SPM thn nie.

aku pernah cakap dulu yang course yang aku belajar sekarang nie bukan pilihan aku sangat. masa nak isi borang UPU dulu abang aku ade kasi list bidang2 yg di tawarkan kat universiti di Malaysia nie. tapi abang aku cakap jangan pilih diploma. tapi pilih yang ada 'asasi' ataupun 'tahmidi' kat depan. aku pun tak tahu sangat. so, aku pilihlah 5 pilihan utama course yg ade asasi dan tahmidi tu.

rupa2 nya. asasi tau tahmidi tu kira matrikulasilah. kalo ambik diploma lepas tu kena amik degree jugak. tapi kalo amik matrikulasi boleh terus ke degree. menda yang sama je.

pilih punya pilih yang mane satu nak first bagai. akhirnye aku dapat FOUNDATION OF ALLIED HEALTH SCIENCES. nahhhh. ape ke menda pulak nie? kalo kot BM ASASI SAINS KESIHATAN BERSEKUTU. naaaaaahhhh. sekali lagi same. name kemain lagi.



kalo makcik pakcik tanye aku dulu amik kos ape , aku akan cakap ' asasi sains makcikkk'. tak pun 'sains kesihatan pokcikk'
kalo aku jawab ' asasi sains kesihatan bersekutu' mau makcik pakcik tu ternganga. sampai aku pun ternganga sekali.

tapi kalo aku jawab jugak bagus sebenarnye, die orang takkan dgn lebih lanjut. sebab tak tahu.
yeke? tapi naseb tak tanye. sebab masa tu pun i have no idea about this course.

so, aku pun buat research kecik2 pasal asasi nie. kalau under UIA kos yg di tawarkan untuk degree adelah OPTOMETRY,DIETETICS,RADIOLOGY dan AUDIOLOGY. hasil research tu adelah sikit2 basic idea pasal ke empat2 kos nie.

so, mase asasi iaitu selama 2 tahun. yup, asasi kat UIA dua tahun. tp tahun selepas aku baru die tukar jadi setahun atau setahun setengah. sad tak? 

masa nie maseh rileks. tak perlu pilih lagi nak major dalam ape. kira general lagilah. belajar macam mase SPM dulu. biology,chemistry, physics , and mathematics. cume beza antara kos lain2 seperti sains fizikal dan sains hayat adalah volume subjek.

 dimana sains fizikal contohnye, mereka perlu amik sampai math 3, dan sains hayat pulok sampai biology 3. begitu juga dengan course critical yang lain seperti medic, pharmacy, dan dentistry.ouh yea. aku fokus kepada sciences. art tu aku tak fokus walau berasasi bersama sama. eheks.

then, sampai tibe mase nak masuk main kampus nak ambik degree ade interview bagai untuk pilih nak major dalam bidang ape di antara empat kos tersebut. mase tuh sangatlah pening lalat. maka aku pilih audiology sebagai first choices, dan seterusnye.

dan aku dapat first choices tu. mungkin sebab kos nie memang tak ramai orang pilih. walaupun aku takda ilham tentang ape ke benda lah kos audiology nie. yang aku tahu. AUDIO=TELINGA.

pastu bile makcik pakcik tanye lagi amik kos ape aku jawab '
 audio makcik' 'amenda tu?' pandai pulak makcik nie tanye. 
'err pasal telinga' 
'oohhh, nanti jadi dokter telinga lah yer' ermm, yelah makcik. dokter telinge pun dokter telinga lah.

maka semakin aku mendalami kos ini aku dah nampak kemana hala tuju menjadi seorang student audiology dan ape tugasnye.

ouh yea lagi.
antara ke empat empat kos di bawah allied tadi, optometry berkaitan mata, radiology pasal x-ray lah kot. dan dietetics pasal nutrition. nie jelah basic idea yang aku ade. nak tahu lebih lanjut sila tanye pakcik angkat*google*

korang nak tahu tak pasal kos audiology nie dengan lebih lanjut. ? kalau korang nak explanation dengan lebih jelas san sahih dari segi evidence sila google sendiri.

sebab aku akan kasi tahu dari sudut pandangan dan perspektif aku. mungkin simple dimple sikitlah.

bagi students yg amik kos audio nie, nanti bila grade die jadi ape? aku pun tertanye2 dulu. ape keje die? die nak keje kat mane?

maka setakat pengetahuan secetek aku nie, students audiology akan jadi audiologist. tak termasuklah yang nak jadi suri rumah sepanjang hayat dan nak buka bisnes bakery ke ape kan?

ape tugas audilogist? keje die korek taik telinga orang ke? eh tak? tu keje orang lain. part of it je. sekiranye ade patient datang ase masalah pendengaran. kurang dengar sikit ke . kurang dengar banyak ke. masalah telinga nie banyak jenis. tak semestinya pekak je. ade jugak masalah balance. ketidakseimbangan. nak pitam2 gitu. jangan ingat takda kaintan dengan telinga  pulak.

eh.. penatlah menulis. aku tulis panjang2, macam orang suke bace.

nanti aku sambung lagilah pasal kos nie. ingat nak letak gambar sekali. tu pun kalau ade feedback positif.
 banyak sangat sebenarnye nak share. hurmm

ok bye.

9 comments:

miyra nur eiya said...

hehe , dokter telinga ..

thanks for sharing sis ...

sy tunggu part 2 .. :)

wawa said...

jd, ape yg sebenarnye yg lbih baik..pilih diploma ke asasi ?
mase asya isi upu,saye pening nak pilih course ape yg terbaik buat saya. saya pilih je..camne eh?

zOeY zAu YaH said...

saya pun ternganga sekali haha...

butterfly.winks said...

waa!!tenkiu,akak!!!entri yg sgt mmbntu...like2

Dhia Johary said...

hm hye,..! i got an interview pasal audiology ni. and i know nothing. hehe,.entry anda membantu. hehe. thx!

DYLa ^^, said...

salam akak..nk tnya sy bru sje abis asasi so skang nih tngah isi upu..jd akak skang nih ambik audiologi kan..sy pun ade brmnat lah ngn audiologi..kalau akak bleh terangkan lbh lanjut lg mngenai audiologi nih..mohon pencerahan akak yg baik hati..dn terima kasih atas perkongsian serba sedikit itu..
-fadhila-

DYLa ^^, said...

salam akak ..terima kasih ats perkongsian itu..sy bru sje abis asasi sains d uitm punck alam jd skang nih tngh isi upu utk degree so bleh xk akak jelaskn lbih lnjut lg mngikut ape yg akak tlh bljr mngenai course audiology nih..sy pun ade bermnat ngn kos ini ..harap2 akak yg baik hati dpt mmbantu sy..
-fadhila-

.. ChiYoKo Hana .. said...
This comment has been removed by the author.
.. ChiYoKo Hana .. said...
This comment has been removed by the author.