20 June 2012

'man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th hour'


Assalam.


mgu lepas aku pergi kuantan and sleepover kat rumah spupu aku yg baru kahwin hari tu. And today aku dpt tahu she's pregnant.

 Woooww i'm so happy for her. Excited nak dpt ank sepupu baru, mcm xpernah dpt. Selalu, tp yg nie lain, sbb die sepupu rapat aku yg membesar bersame2.

Berbalek pd cerita td, aku pergi kuantan dgn 2 org spupu lagi. Sorang dah ade ank sorg dan opkos dah kawen lah, sorang lagi belom. Kite orang jalan2 sampai malam. Dan aktiviti makan lagi banyak dair aktiviti jalan. Hehe

Berbalek cite tadi jgak, okay berape banyak kali balek lah. Malam tu we all chit chatting lah kan. Dah lame xtidur skali mcm tu. Dulu mase nenek kite org ade, dan mase tu aku xpindah lagi duduk rumah lame, selalu jugak tido ramai2 umah nenek. Temankan nenek. Rindu zaman tuuu.

Berbalek kpd...
 Ok asyik tersimpang arah je an. Mase chit chat tu an, kite org sembang lah pasal pakwe, and end up, spupu aku yg blom kawen tu ckp 'aku baru 2 org pakwe' 

and aku sambung 'mung 2 orang... Aku...' aku nak ckp xdak langsung sebenarnye. HAHA

 Ok aku tipu, aku cume xpernah nak ade pakwe steady yg couple sampai bertahun lamenye. U know why? Either die yg bertepuk sebelah tangan. Atau aku yg brtepuk sebelah tangan. My love story dont have sweet ending like others. Cehhhh, aku xkesah lah.. And i grateful its happen like that....

Ermmm, sambung cerita, and then spupu sorang lagi ckp 'mung milih sangat kot'... Haha. I wonder...

 ofcourse aku memilih, ofkos harus memilih. 
Mestilah perlu pilih siapa yg layak nak jadi imam kita, pembimbing kita, siapa yang layak jadi bapa kepada bakal anak2 kita. Takkan kite nak main sapu mamat tepi jalan, penagih dadah ke, pengedar dadah ke, pembunuh bersiri ke nak dijadikan bapa kepada nak kita. Taknak kan? Sebab tu kite harus pilih.

 memilih yang aku maksud bukan dari segi rupa. Kan dalam islam dah beri panduan untuk memilih pasangan, first pilih agama,keturunan, rupa dan harta.. Kriteria mane yg harus dipilih dulu? Agama kan..

Tapi jangan silap paham, tak semestinya anda semata mata memilih dan anda juga akan dipilih bukan? Bila ade yg memilih harus ade yg dipilih kan? Tatabahasa melayu takkan tak tahu. Haha. Okay mengarut....

Maka, sebelum memilih anda juga harus pilih untuk diri anda, pilih untuk menjadi siapa, jika anda memilih untuk jadi seorang isteri kepada suami soleh, maka anda harus memilih untuk menjadi isteri soleh terlebih dulu, ape yg saya maksudkan. Sama seperti dalam ayat quran yg biasa kite dengar. Lelaki yg baik utk perempuan yg baik. Maka utk dpatkan yang baik and harus jadi baik.
ape pulak definisi baik? nanti kita ulas. kih3

Manusia sering tertanye, layakkah die utk dapatkan yg baik. sedangkan dia?
 Ingat Allah pandang hati, bukan pandang rupa.

 Have u heard this 'man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th hour'.

 Saya pun baru dengar, dari buku Contengan Jalanan by Hlovate. U should read it. As usual his/her*sebab aku tak tahu writer tu laki or ppuan* books thought me so much things. For people who wanna change u should read all hiss/her books. Truly!

all his/her books give me motivation, especially for people who wanna change and everyone should change for better not worst.

awak, berubahlah, saya ingin melihat orang yang saya sayang disekeliling saya berubah dan saya pun sedang mencuba. living here for hereafter. gunakan dunia untuk akhirat. insyaAllah.


sekiann..

2 comments:

merah said...

ya ya you so right :D
hlovate books really chnge my life :D motivate myself to be better :D

nurshamila said...

hlovate tu klu tak silap pompuan. klu silap tu, silap lah. haha