15 January 2012

TUTORIAL | software doodling dengan senang dan wewarna tanpa comot!



ohoiii semua.

nak gitau nie, aku dah abes exam. tapi sorry lah aku ter'menyumpah' seranah paper psychoacoustic and basic audiometry dalam exam hall tadi. tahu2 kan jelah kenape. grrr.

so sebab aku dah rasa bersalah ari tu dah tercakap nak perkenalkan satu software doodling kononnye tuh. haish. aku mengenali software nie pun dari blog MILIMILO

kelik sini untuk download free full version PAINT TOOL SAI

so, meh sini nak kasi tutorial simple doodling versi aku.

bila dah install tu sile lah buka paint tool tu.

dah buke ikut step nie.

1. pergi ke FILE>NEW


sila pilih resolution ikut suka hati main pilih je eh.






1.pilih new linework layer*untuk lakaran*

2.pilih curve*untuk melukis lah bhai. gune curve lagi senang.
kalo rase tangan tangan jari strek dan smooth bleh je guna pen tool pun*

3. pilih size linework.*boleh test test dulu nak tengok kesesuian*



pastu lukis lukislah. mule mule memang awkward sikit.  rasa macam ape pasal line nie ikut ikut mouse bagai tak henti kan. lame lame anda akan terbiasa. dan dah ade skill tersendiri untuk control curve tuh.



4. pilih pressure tool*ini untuk nipiskan dan tebalkan line. kire baru nmapak real dan cun lagi lar sketch korang*




then, untuk mewarna 
5. kelik new layer*refer gambar atas*
ouh,jangan lupa layer baru tu drag letak kat kat bawah layer 1



6. pilih binary *pen pun boleh*


untuk kemudahan dan memudahkan. 
sila zoom *rujuk gambar atas*

setiap penggunaan kaler yg berlainan kelik new layer. tapi taknak pun takpe. tapu u'oll kena ingat lah warna yang digunakan in case nak touch up ke ape.OKAYH!*tercapslock plak*



lastly, save it dengan format jpeg.

comel dop die? ayuu gituuu op? peyelah nie =,=

sekian sahaja.

eh COP COP!.

jika kalian jari bangku, mouse bangku ke ape?*tak reti nak lukislah maknenye* anda boleh gunakan teknik tekap tekap. hehe. macam saya ajar dalam tutorial sebelum ini.>tutorial drawing

kalo takmoh tengok pun boleh tengok kat bawah nie.



buka photoscape





ikut line line gambar tuh macam kat bawah nie.


dah siap ikut line. kelik dekat gambar original tu. pastu tekan delete*kat keyboard la derr mane agi?*


toink! pastu save la terr.
takpe bile buat artline tekap tekap nie buruk, dok same , hudoh dan same pesen dengannye.

pastu buka lah software PAINT TOOL SAI.

open artline yang kite tekap tadi. dan bermula dari ikut artline tu balik guna curve tool untuk lukis. paham ke dop terr and derr?

haish, aku pon macam dok paham jugak nie dengan apa yang aku tulis. takpe2. dok paham tanye. dok tanye. maknanye memang dok tahu mendalah yang aku tulis nie.

pesanan dari aku, bagi yang mula 2 nak try boleh lah main tekap2 dengan gambar simple simple dulu. macam gambar kat bawah nie.

lastly kalau korang tak paham dengan tuto aku nie. korang boleh lah pergi blog MILIMILO tu. lagi senang paham dan mudah kesampaian pemahaman nya tuh.

takpun kalau korang lebih paham bahasa asing sikit sila terjah blog nie.

pun ade tutorial PAINT TOOL. 


ok bye. 

3 comments:

ezzamalik said...

wooww .its awsome !
tq for sharing

Cik NurulZaty said...

ouhh..u guna paint tool sai
aku donlod lama dah..tapi x reti guna.haha

thanks for the tips!!

Cik NurulZaty said...

tpi kenapa aku nye paint tool xde pun binary??

so aku guna legacy pen je..same je ke?